Bezienswaardigheden in Antwerpen

Antwerpen barst van de bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het overzicht op deze pagina is vrij lang, maar niet compleet. Zo telt Antwerpen honderden gevels die de moeite waard zijn. Ook vind je in Antwerpen meerdere pleinen en straten die misschien niet direct in een overzicht van belangrijkste hotspots thuishoren, maar die bezoekers zeker aantrekkelijk zullen vinden. Een leuke manier om de hotspots van Antwerpen te ontdekken is door middel van een georganiseerde stadswandeling. Deze worden georganiseerd door de toeristische dienst van de gemeente Antwerpen, maar er zijn ook een aantal zelfstandige stadsgidsen die een prachtige rondleiding door Antwerpen kunnen geven.

Antwerpen bezienswaardigheden

Antwerpen is een bruisende stad waar heel wat en zien en te doen valt. Historische gebouwen, musea en andere hotspots zorgen ervoor dat je je Antwerpen niet hoeft te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Antwerpen op een rijtje gezet: Antwerpen bezienswaardigheden top 10

 

Het Steen
Dit oudste gebouw van de stad Antwerpen ligt recht aan de Schelde. Deze middeleeuwse burcht is al een aantal eeuwen oud. Desondanks ziet er nog altijd spectaculair uit. Het Steen heeft naast een verdedigende burcht nog een aantal belangrijke functies vervuld. Zo heeft het jaren gefungeerd als gevangenis en als Nationaal Scheepvaartmuseum. Sinds dat het MAS geopend is heeft Het Steen een nieuwe invulling gekregen. Tegenwoordig worden er in het kasteel allerlei kinderaktiviteiten georganiseerd. Het wordt nu ‘Het Steen der Wijzen’ genoemd. Aan de ingang van het Steen staat een standbeeld van de legendarische reus ‘Lange Wapper’.

Bourlaschouwburg
Vlakbij de mondaine winkelstraten zoals de Schuttershofstraat ligt dit schitterende theater waar je tevens heerlijk kunt eten. Vooral in de weekenden is het zoeken naar een plaatsje in het restaurant. De architect Pierre Bourla, naar wie het theater uiteindelijk is vernoemd, heeft het theater in 1827 ontworpen. Het is in een prachtige neoclassicistische stijl gebouwd. Deze stijl kwam veel voor rond het eind en aan het begin van de negentiende eeuw. Nog altijd vinden er in de Bourlaschouwburg allerlei voorstellingen plaats.
www.toneelhuis.be

Bourla schouwburg

Grote Markt
Het beeld van Silvius Brabo staat eenzaam in het midden van het plein aan de Grote Markt van Antwerpen. Hoewel eenzaam is niet het juiste woord, er zijn namelijk altijd mensen te vinden rondom dit bekend beeld op het fontein. Het beeld van de soldaat Silvius Brabo verteld het verhaal over het afhakken van de hand van de terroriserende reus Druon Antigoon. Hierover wordt gespeculeerd dat dit ‘hand werpen’ de naam Antwerpen verklaard. Veelal worden de mensen hiernaartoe getrokken en hebben ze vanaf hier een goed beeld over de prachtige oude gevels die dit plein sieren. Vaak betreft dit historische gildehuizen. Daarnaast is het stadhuis ook niet mis. De gevel is vaak versierd met een grote verscheidenheid aan vlaggen. Het gebouw werd omstreeks 1560 gebouwd in opdracht van de architect Cornelis Floris De Vriendt.

Ruienwandeling
Wie Antwerpen eens van een heel andere kant zou willen bekijken, moet zeker eens de Ruienwandeling proberen. Onder de straten van de stad zijn namelijk nogal wat gangen te vinden van grote historische waarden. Hier stroomden eens de waterhuishouding van de stad doorheen. Er zijn bruggen, sluizen, oude gewelven en andere fundamenten bewaard gebleven. Tegenwoordig is dit allemaal onder begeleiding van een gids te bewonderen.
http://ruien.be/nl

De Meir
De Antwerpse straat ‘de Meir’ staat synoniem voor hét winkelgebied van de stad. Allerlei grote ketens zijn hier vertegenwoordigd. Oude gevels worden op een zeer smaakvolle manier modern ingericht met als doel het binnen halen van klanten. Het meest bijzondere gebouw aan de Meir is de Stadsfeestzaal. Dit winkelcentrum is zeer fraai gerenoveerd en omgetoverd tot modern doch hoffelijk winkelcentrum. Met name tijdens de zomermaanden zijn er in deze winkelstraat veel verschillende straatartiesten te vinden.

Brouwerijtour De Koninck
Wil je zelf zien hoe een aantal unieke Antwerpse bieren gebrouwen worden, kom het ontdekken bij stadsbrouwerij De Koninck. Ze hebben een unieke tour door hun brouwerij waarbij je door 10 verschillende expo’s komt. Tijdens de beleving kom je te weten hoe de brouwerij is ontstaan en wie er allemaal voor gezorgd hebben dat hun bier nog steeds op de markt is. Voordat het bier naar de klant gebracht kan worden moet het eerst worden gebotteld. In de simulatie voel je je een echt bier flesje en zie je tijdens de rit door de bottelarij hoe het bier gebotteld word. Daarna beleef je een knotsgekke rit door het centrum van Antwerpen om het bier bij de klant te brengen. Nadien kun je in de shop de lekkerste bieren mee naar huis nemen of een leuk aandenken aan jouw bezoek. Het is een tour voor jong en oud, en ook aan de jongere bezoekers of de niet-bierliefhebbers hebben ze gedacht. De brouwerij tour is volledig rolstoelvriendelijk, je kunt overal van genieten tijdens jouw bezoek. Je beleeft de brouwerij tour op je eigen tempo, zonder gids. Goed om te weten: een gemiddeld bezoek duurt 75 tot 90 minuten, inclusief degustatie. Reserveren is alleen nodig voor groepen vanaf 15 personen.
www.dekoninck.be

Centraal Station
Het onlangs volledig gerestaureerde Centraal Station van Antwerpen mag gerust spoorwegkathedraal worden genoemd. Het historische pand doet er in ieder geval niet voor onder. Er worden maar liefst veertien perrons verdeeld over drie etages. Vooral de glazen koepel geeft het geheel extra allure. Oud en nieuw gaan hier prachtig hand in hand samen. Naast het station ligt de dierentuin van Antwerpen en de goud winkels. Vanuit het station loop je binnen een kwartier midden in het centrum van de stad.
www.allesoverantwerpen.nl/zien-en-doen/centraalstation.htm

Diamanten
Nog altijd is diamant een belangrijk handelswaar voor de Belgische stad Antwerpen. Er wordt zelfs gezegd dat het merendeel van de diamanten ter wereld eerst in deze stad zijn geweest. Met name de Joodse inwoners van Antwerpen staan bekend als geslaagde handelaren in goud en diamanten. De bekende ‘Jodenbuurt’ heet officieel de Diamantwijk. Vele winkels in dit gebied bieden de mooiste sieraden te koop aan. Over de prijs kan dikwijls gediscussieerd worden. Ook rechts van het station zijn een aantal van dit soort winkeltjes te vinden.

Groenplaats
Deze bruisende plaats midden in het centrum van Antwerpen, staat bekend om zijn terrasjes en cafés. Vaak wordt dit plein gebruikt voor muzikale festiviteiten en andere evenementen. Vanaf dit centrale punt in het centrum is er veel te doen en te zien. Aan dit plein ligt bijvoorbeeld het prestigieuze Hilton hotel, achter het plein bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en in de verschillende zijstraten zijn veel verschillende restaurants en bars te vinden.


Groenplaats met op de achtergrond de OLV-Kathedraal

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Halverwege de veertiende eeuw werd er begonnen aan de bouw van deze imposante kathedraal van Antwerpen. Sindsdien is er regelmatig wat aangebouwd en hersteld. Veel bezoekers van de stad slaan een bezoek aan deze kathedraal niet snel over. Het ligt dan ook midden tussen alle bezienswaardigheden van het centrum. Binnen is de grootste trekpleister het schilderij van Rubens ‘De Kruisoprichting’. Aan de buitenzijde, rechts van de ingang, staan een paar bronzen beelden die stenen bewerken. Met name tijdens de zomerperiode en in de weekeindes worden zij regelmatig vergezeld van een mimespeler. Dit is vaak niet van een beeld te onderscheiden, zo goed.

Sint Anneke
Antwerpen heeft zelfs zijn eigen recreatiegebied. Met name aan het Sint Anneke strand is het met mooi weer goed vertoeven. Vroeger was het Sint Anneke een dorp wat bekend stond om zijn mosselen en de bijbehorende mosselhuizen. Helaas bestaan deze niet meer. Wel vind je aan de linkeroever tussen de bomen en grotendeels onder het gras nog resten van dit dorp. Gelukkig kun je aan het Sint Annastrand nog wel de overheerlijke mosseltjes eten in de nabij gelegen horeca. Voor de kinderen zijn er enkele speeltoestellen te vinden en natuurlijk heel veel water en zand.
www.allesoverantwerpen.be/zien-en-doen/sint-anna-strand.htm

Kinepolis
Dit immens grote bioscoopcomplex telt meer dan twintig zalen, die alle ruim, schoon en comfortabel zijn ingericht. Met name de geluidsbeleving is er exceptioneel te noemen. Voor verliefde stelletjes zijn er zelfs ‘love-seats’ te reserveren. Dan heb je die vervelende armleuning niet tussen beiden zitten. Regelmatig worden er speciale avonden georganiseerd of wordt je verrast door een voorrijdende limousine met daarin sterren uit een film. Alles is er tot in de puntjes verzorgt en geregeld. Vooraf online kaartjes boeken met daarbij het reserveren van de door jouw uitgekozen stoel is hier een voorbeeld van. Omdat de Kinepolis, wat voorheen bekend stond als Metropolis, aan de rand van de stad ligt is het goed bereikbaar vanaf de snelweg.
www.kinepolis.be/nl/theaters/kinepolis-antwerpen

Belle Epoque Wijk
Deze chique wijk van Antwerpen wordt gekenmerkt door prachtige en uitmuntende gevels en historische monumenten. Bijzondere vormgevingen zoals barok en eclecticisme architectuur zijn hier te bewonderen. De wijk die officieel Zurenborg heet straalt hiermee grote klasse uit en is daarom erg gewild om er te wonen. Vlakbij ligt de gezellige Dageraadplaats waar je op een terrasje van alle heerlijkheden van Antwerpen kunt genieten.

Vreemdelingenmarkt
Aan de Oudevaartplaats naast de stadsschouwburg van Antwerpen, is elke zaterdag een grote markt te vinden. Allerlei lekkernijen uit verschillende culturen en locale producten zijn hier te koop. Maar ook een glaasje champagne drinken om daarna vervolgens een oester weg te slurpen behoort tot de mogelijkheden. Verder zijn er wat kramen met kleding, huishoudelijke spullen en andere prullaria te besnuffelen. Tegen vier uur ‘s middags wordt de boel langzaam maar zeker opgeruimd.

Lambermontmartre
Een paar keer per jaar pakt Antwerpen uit en transformeert de Leopold de Waelplaats zich tot een zeer grote openlucht schildersmarkt van ongekende weerga. Her en der zijn er muziekanten die kunst voor de oren ten gehore brengen. Ook is het mogelijk om ter plaatse jezelf te laten schilderen. De naam van dit evenement is enigszins verwarrend. Deze schildersmarkt werd namelijk voorheen gehouden op de Lambermont plaats. Zijn naam heeft het behouden, doch vindt het tegenwoordig plaats aan de Leopold de Waelplaats. Natuurlijk zullen de Bourgondiërs zich ook hier tegoed kunnen doen aan een heerlijk hapje en/of drankje.

Rubensmarkt
Het ruim bemeten plein van de Grote Markt schittert met zijn prachtige gevels elk jaar als decor voor de Rubensmarkt. Vrijwel alle handelaren zijn dan uitgedost met historische kledij als de mensen in de tijd van de schilder Peter Paul Rubens. Veelal zijn dit barokke pakken met een grote witte kante kraag, een pof kniebroek en een bijpassend hoofddeksel. De dames verhullen zich doorgaans in een fraai gedecoreerde jurk uit die tijd. De goederen die in de Middeleeuwse kramen worden aangeboden zijn uiteenlopend. Voornamelijk treft het gewonen moderne handelswaar zoals kleding, sieraden, lekkernijen en allerlei snuisterijen.

Sinksenfoor
Met ruim meer dan 150 verschillende attracties, mag de Sinksenfoor zich benoemen tot één van de grootste kermissen van België. De Gedempte Zuiderdokken, de Waalse- en Vlaamsekaai van Antwerpen worden gevuld met spectaculaire attracties en kramen met allerlei lekkers. Elk jaar tracht men opnieuw om met een nieuwe spetterende attractie te showen. Vaak lukt dit aardig goed. De Antwerpse kermis blijft maar liefst vijf tot zes weken staan. Sinds 2010 organiseert de stad een Pink Friday op de Sinksenfoor. Die dag staat geheel in het teken van de homo’s en lesbo’s die de stad telt. Het wordt het holebi-event genoemd. Tussen de attracties zijn dan verschillende dj’s te vinden die het muzikale deel voor hun rekening nemen. Mensen worden gevraagd om zich die dag in voornamelijk roze kleding te vertonen. Kijk in de agenda voor meer informatie.
www.kermisland.be

Vogeltjesmarkt
Voor vele Nederlanders is deze vogeltjesmarkt, of door Antwerpenaren Vogelenmarkt genoemd, misschien wel de meest bekende van alle markten. Met name de door de handelaren aangeboden dieren kenmerken deze markt. Iedere zondag tussen acht uur ‘s morgens en ongeveer één uur ‘s middags worden de straten op en rondom de Oude Vaartplaats gevuld met bomvolle kramen. Tot het einde van de vorige eeuw werden er zelfs honden, katten en andere huisdieren verkocht. Nu vandaag is het verboden. De enige dieren die je er nu tegenkomt zijn kippen, hanen, konijnen en natuurlijk vogeltjes. Andere goederen bestaan uit kleding, huis- tuin- en keukenmateriaal en kunst en kitsch.
www.allesoverantwerpen.nl/zien-en-doen/evenementen/vogeltjesmarkt.htm

Stadsfeestzaal
Na jaren van restauratie en verbouwingen is in het jaar 2007 het meest prestigieuze winkelcentrum van Antwerpen geopend voor publiek. Je vindt de Stadfeestzaal in de bekendste winkelstraat van de stad: de Meir. Gelukkig zijn er veel historische uiterlijkheden en verfraaiingen bewaard gebleven. Het gebouw werd namelijk omstreeks 1908 gebouwd en werd uiteraard gebruikt als feestzaal, maar ook voor exposities en vele kunsttentoonstellingen. Een ieder die dit winkelcentrum voor het eerst betreed zal oprecht onder de indruk zijn. Vooral de glazen koepel en het verwerken van bladgoud, mozaïekvloeren, een zwevende champagnebar en andere versieringen geven dit bouwwerk extra allure.
www.stadsfeestzaal.com

Kerstmarkt
Elk jaar mag de kerstmarkt van Antwerpen zich opmaken voor de duizenden bezoekers die elk jaar naar dit spektakel getrokken worden. De Grote Markt, de Handschoenmarkt, het Steenplein en de Suikerrui worden sfeervol en in stijl aangekleed. De kraampjes zijn geheel in stijl van kerst en bieden allerlei heerlijkheden, lekker drankjes, glühwein, hapjes en ook mutsen, sjaals, jassen, tassen en nog heel veel meer. Aan het water bij het Steenplein is een schaatsbaan opgezet en zijn de bomen met duizenden lichtjes versierd. Al met al een markt die je zeker gezien moet hebben.
www.kerstmarktinantwerpen.nl

Musea

Op deze pagina ontbreken de musea van Antwerpen. Deze vind je terug op de pagina met musea in Antwerpen.

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
5x niet te missen in Antwerpen

alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen
Antwerpen in één dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy