Eten & drinken in Antwerpen

Antwerpen is een uitstekende stad om wat te gaan eten of drinken. Alleen al het centrum telt honderden horecagelegenheden waar de inwendige mens versterkt kan worden met een natje en een droogje. Ook op het gebied van eten en drinken geldt dat Antwerpen de afgelopen jaren een metamorfose heeft ondergaan. De matige en te duur geprijsde restaurants in het hart van de stad hebben steeds meer plaats gemaakt voor nieuwe eetgelegenheden waarbij de kwaliteit en sfeer steeds belangrijker worden. Het eetaanbod is eindelijk op een niveau gekomen die een grote stad als Antwerpen waardig is.

Antwerpen bezienswaardigheden

Antwerpen is een bruisende stad waar heel wat en zien en te doen valt. Historische gebouwen, musea en andere hotspots zorgen ervoor dat je je Antwerpen niet hoeft te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Antwerpen op een rijtje gezet: Antwerpen bezienswaardigheden top 10

 

Restaurants

De tijd van pluche, voorspelbare menukaarten en foute inrichtingen is over. De meeste restaurants in Antwerpen zijn tegenwoordig modern en hip of juist smaakvol authentiek. Het restaurantaanbod is enorm op de schop gegaan. Bijna ieder restaurant waarvan wij ons de afgelopen decennia afvroegen waarom er überhaupt nog klanten kwamen is inmiddels gesloten of omgeturnd tot een nieuw concept. Het grootste aanbod van restaurants is gebaseerd op de Belgische en Franse keuken. Ook hierin zie je dat er steeds meer geëxperimenteerd wordt met ingrediënten en gerechten. Naast de traditionele keukens is er in Antwerpen ook een ruim aanbod van buitenlandse keukens. Wie bijvoorbeeld zin heeft in Aziatisch, Italiaans of Spaans eten die kan in Antwerpen uit meerdere restaurants kiezen. Wie wat minder bekende keukens wil ontdekken die kan in Antwerpen ook Jamaicaans, Ethiopisch of Peruaans eten. Lamavlees is toch weer eens wat anders dan steak nature. Het prijsniveau in Antwerpen is te vergelijken met wat je in Nederland in een stad van dezelfde grootte (zoals Rotterdam en Den Haag) betaalt.

Snelle hap

Liefhebbers van een snelle hap die kunnen door heel Antwerpen terecht. Natuurlijk vind je verspreid door Antwerpen diverse fritkotten (snackbars) waar je heerlijke Vlaamse frieten (patat) kunt eten. Het beroemdste frietkot van Antwerpen is Frietkot Max aan de Groenplaats 12. Dit is in het hart van het historisch centrum. Boven deze frituur vind je een frietkotmuseum. Een andere frituur die erg bekend is in Antwerpen is Frituur Number 1. Deze snackbar ligt aan de Hoogstraat 1 op een steenworp afstand van de Grote Markt. Frituur Number One is alle dagen 24 uur per dag geopend. Deze frituur is stevig aan de prijs, ontstijgt wat betreft kwaliteit de middelmaat niet en het personeel is niet altijd even klantvriendelijk. Dat weerhoudt toeristen er niet van om hier massaal frieten te gaan eten.

Behalve friet kun je allerlei soorten fastfood consumeren in Antwerpen. Hamburgerketens McDonalds en Quick hebben ieder drie vestigingen in Antwerpen, waarvan ieder twee in het centrum. Broodjesketen Subway heeft een vestiging in Antwerpen. Verder zijn er diverse broodjeszaken waar je snel een broodje kunt scoren. In het centrum zijn er ook een aantal plekken waar je Brusselse en/of Luikse wafels op straat kunt kopen. Lekker als tussendoortje of als vervanger voor de lunch.

Terrassen

Antwerpen telt tientallen pleinen en straten waar gezellige terrassen te vinden zijn. De meeste toeristen zijn te vinden op de terrassen van de Grote Markt, de Groenplaats, de Blauwmoezelstraat, de Lijnwaadmarkt, de Suikerrui en de Keyserlei. Ook de terrassen op Wapper doen vaak goede zaken. Plekken waar je ook heerlijk buiten kunt zitten zijn de Waalsekaai en Vlaamsekaai, de Leopold de Waelplaats en de vooral bij locals populaire Dageraadplaats. In het noorden van het centrum in het gebied Het Eilandje rondom museum het MAS groeit het aantal leuke terrassen in rap tempo. Hier kun je heerlijk met uitzicht op het water wat eten of drinken. Ook aan het water ligt Plaasj Kaffee. Deze strandbar ligt aan het Sint Annastrand op Linkeroever. Op zomerse dagen is het hier gezellig druk.

Drinken

In Antwerpen kun je alles drinken wat je in Nederland ook kunt drinken. Het aanbod verschilt amper. Natuurlijk zie je in Antwerpen over het algemeen wel veel meer biersoorten op de kaart staan. Je hebt bars waar men tientallen tot soms meer dan honderd hoofdzakelijk Belgische biersoorten op de kaart ziet staan, maar ook een gemiddelde bar tapt een aantal verschillende soorten bier. Een typisch Antwerps biertje is De Koninck, dat bijna twee eeuwen lang al in Antwerpen gebrouwen wordt. De Koninck is een donkere wat zoetere biersoort die in een bolvormig glas geschonken wordt: het bolleke. In Antwerpen bestel je dan ook gewoon ‘een bolleke’ als je een glas De Koninck wilt drinken. Wat in Antwerpen ook op zal vallen is dat er meer terrassen zijn waar je uit meerdere wijnen per fles of glas kunt kiezen, waar veel Nederlandse terrassen zich beperken tot ‘zoet’ en ‘droog’ als het gaat om bijvoorbeeld witte wijn. Wie overigens water wil bestellen die bestelt hier geen Spa blauw of rood maar plat of bruis water.


 

Onze favoriete restaurants

Helaas hebben we nog niet alles kunnen proberen in Antwerpen, maar we hebben als fervente Antwerpen-bezoekers natuurlijk wel onze eigen favoriete eetgelegenheden in Antwerpen. Een restaurant dat we meerdere keren per jaar bezoeken is Sombat. Dit Thaise restaurant behoort volgens ons tot de beste ter wereld. Proefbaar verse ingrediënten worden door de koks met liefde omgeturnd in smaakvolle Thaise gerechten. Aangenaam genieten van de Frans/Belgische keuken doen we bij Zuiderterras. Dit restaurant biedt een fantastisch uitzicht over de Schelde. Marokkaans eten doe je het beste bij Fez aan de Kloosterstraat. Kies wel voor één van de tajine-gerechten als je het beste uit dit sfeervolle restaurant wilt proeven.

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
5x niet te missen in Antwerpen

alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen
Antwerpen in één dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy