Antwerpen reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Antwerpen is het handig om er al het ťťn en ander aan informatie over Antwerpen op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Antwerpen veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Antwerpen in ťťn weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.

Antwerpen bezienswaardigheden

Antwerpen is een bruisende stad waar heel wat en zien en te doen valt. Historische gebouwen, musea en andere hotspots zorgen ervoor dat je je Antwerpen niet hoeft te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Antwerpen op een rijtje gezet: Antwerpen bezienswaardigheden top 10

 

Beste reisperiode
Antwerpen is het hele jaar door uitstekend te bezoeken. De weersomstandigheden zijn te vergelijken met die in Nederland. Het aangenaamste is Antwerpen van mei tot en met september. De kans is dan het grootste dat je lekker op de terrasjes kunt vertoeven. Winkelliefhebbers die op koopjesjacht willen gaan die moeten in januari of juli naar Antwerpen gaan, als het solden (uitverkoop) is. De maand december staat in het teken van Kerstmis. Bezoekers kunnen dan van allerlei activiteiten genieten zoals de Kerstmarkt van Antwerpen.

Douane & documenten
Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Antwerpen (BelgiŽ) te reizen. BelgiŽ kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben.

De weg vinden
Antwerpen is een stad waar je zonder goede kaart of andere navigatiemiddelen best wel eens zou kunnen verdwalen. Omdat de straten niet in een rasterpatroon liggen kan het richtingsgevoel je wel eens in de steek laten. Een goede kaart van Antwerpen is op veel plekken te koop. Ook kan de kaart- of navigatiesoftware op je mobiele telefoon je van dienst zijn. Voor wie daar allemaal geen gebruik van wil maken staan er tegenwoordig prachtige wegwijzers door de stad die je op weg helpen. Handig is dat erop aangegeven staat wat de gemiddelde wandeltijd naar de diverse wijken is.

Drinkwater
Het leidingwater in Antwerpen (en heel BelgiŽ) is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. De smaak van het kraanwater is net als in Nederland uitstekend.

Drugs
Het gebruik van softdrugs is niet meer strafbaar in BelgiŽ. Het verhandelen en smokkelen van alle soorten drugs is wťl strafbaar.

Elektriciteit
Het stroomnetwerk in BelgiŽ kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland.

Feestdagen
BelgiŽ kent een aantal officiŽle feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
21 juli - Nationale Feestdag
15 augustus - Maria-Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
variabel - Pasen (2 dagen)
variabel - Hemelvaartsdag
variabel - Pinksteren (2 dagen)

Fooien
Fooien geven in restaurants en bars is geen must in BelgiŽ, maar wordt wel gewaardeerd. Een rekening afronden naar boven is vrij gebruikelijk. Taxichauffeurs verwachten een fooi van ongeveer 5 toto 10 procent over de ritprijs.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Fotograferen en filmen
Het maken van fotoís en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen. Een voorbeeld hiervan is het Fotomuseum.

Geld
In Antwerpen betaal je net als overal in BelgiŽ met de euro. Geldautomaten vind je verspreid door Antwerpen. Let op, want er staan hier minder geldautomaten dan je zou verachten voor een stad van deze proporties. Ook kan het in het weekeinde voorkomen dat een geldautomaat leeg is door de enorme hoeveelheid geldopnames.
betalen met creditcard is op best veel plekken, maar niet overal mogelijk. Ook Nederlandse pinpassen worden op veel plekken geaccepteerd.

Internet / wifi
Er is in Antwerpen sprake van een groeiend aantal plekken waar je via draadloos internet (wifi) kunt surfen. Sommige horecagelegenheden en hotels vragen hier geld voor. Sommigen bieden het gratis aan hun gasten aan.

Reisverzekering
Op het moment dat je naar het buitenland reist dan is het afsluiten van een reisverzekering meestal verstandig. En ja, ook Antwerpen ligt in het buitenland. Met een reisverzekering kun je onvoorziene risico's afdekken zoals diefstal, schade en noodzakelijke medische kosten die niet of slechts deels door de ziektekostenverzekering gedekt zijn. Kijk op reisverzekering.nl voor de verschillende soorten reisverzekeringen die je af kunt sluiten.

Taal
Antwerpen ligt in het Nederlandstalige deel van BelgiŽ. De officiŽle talen zijn Nederlands, Frans en in theorie ook Duits. In de praktijk wordt er Nederlands gesproken met een Vlaams dialect.

Tijdsverschil
BelgiŽ ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Antwerpen. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want BelgiŽ kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Veiligheid
Antwerpen kent dezelfde veiligheidsproblemen als iedere grotere stad. Diefstal, zakkenrollerij en af een toe een overval zijn zaken die in Antwerpen zeker voor kunnen komen. Wees oplettend, vermijd rustige straatjes en steegjes Ďs avonds als het donker is en zorg ervoor dat je geen uithangbord van luxe producten bent. Wie zich profileert als rijke prooi zal gemakkelijker slachtoffer worden van een misdrijf.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Antwerpen vind je veel aanvullende informatie over de stad Antwerpen.

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
5x niet te missen in Antwerpen

alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen
Antwerpen in ťťn dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy