Vervoer naar/in Antwerpen

Antwerpen is met de auto en trein prima te bereiken. Rondom Antwerpen ligt een cirkelvormige autosnelwegring met een aantal afslagen waardoor je vrij snel naar je eindbestemming in Antwerpen kunt rijden. Deze Antwerpse Ring (R1) is vanuit diverse snelwegen vanuit Nederland aan te rijden. De eenvoudige en snelle bereikbaarheid vanuit Nederland draagt bij aan de populariteit van de stad Antwerpen. Op deze pagina lees je alles over reizen naar en in Antwerpen.

Antwerpen bezienswaardigheden

Antwerpen is een bruisende stad waar heel wat en zien en te doen valt. Historische gebouwen, musea en andere hotspots zorgen ervoor dat je je Antwerpen niet hoeft te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Antwerpen op een rijtje gezet: Antwerpen bezienswaardigheden top 10

 

Met de auto naar Antwerpen

Antwerpen is via verschillende snelwegen te bereiken. De meeste Nederlanders rijden via Breda over de A16 naar Antwerpen. Deze gaat na de Belgische grens over in de A1/E19. Een goed alternatief is de route via Roosendaal en Bergen op Zoom over de A4. Deze route gaat via de Antwerpse haven en is over het algemeen veel rustiger dan de route over Breda. Bezoekers uit Zeeland (Walcheren, Zuid-Beveland, Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen) kiezen vaak de route door België. Je komt dan over de A11/E34 aangereden op Antwerpen. Houd er wel rekening mee dat je voor de tunnel onder de Westerschelde tol moet betalen. Automobilisten die via Eindhoven of vanuit Limburg komen die volgens de E34 of E313 naar Antwerpen. De Antwerpse Ring is gevoelig voor files. De gebruikelijke spitsuren zorgen vrijwel standaard voor vertragingen op de ring en ook is dit stuk snelweg erg gevoelig voor ongevallen. Een ongeluk kan voor flinke stremmingen zorgen. Wie via West-Brabant naar Antwerpen reist die kan veel van de drukte ontlopen door via de A12 over Bergen op Zoom of vanuit Zeeland te rijden en vervolgens afslag 16 te pakken (Haven Antwerpen / Ekeren). Houd daarna meteen na de afslag de linkerbaan aan (Haven 1-100). Je komt dan uit op de Noorderlaan in zuidelijke richting. Als je alsmaar rechtdoor rijdt kom je vanzelf in het centrum van Antwerpen uit.

Parkeren

Vrijwel het hele centrum van Antwerpen kent betaald parkeren. Enkele jaren geleden is het gebied waar je moet betalen flink uitgebreid net als de tijdstippen waarop betaald moet worden. Sommige plekken kennen een beperking wat betreft tijd. Om ergernis en boetes te voorkomen is het het handigste om te parkeren in één van de vele parkeergarages of de grote parkeerterreinen. Zo is het parkeerterrein bij bioscoop Metropolis een P+R parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren om vervolgens per trein, bus of tram naar het centrum te gaan. Aan de Scheldekaaien is een deel van de parking gratis (ter hoogte van Het Zuid); voor de parking aan de noordelijke Scheldekaaien moet betaald worden. Gratis parkeerplaats is ook te vinden op de Gedempte Zuiderdokken (Waalsekaai en Vlaamsekaai), op de Singel en de parking aan de Desguinlei. De parkeergarages in Antwerpen liggen goed verdeeld over het centrum. De tarieven variëren per parkeergarage. Gemiddeld betaal je de eerste uren tussen de € 2,20 en € 3,00. Vaak geldt er na het vierde of vijfde uur een lager uurtarief waarna al snel het maximum dagtarief (gemiddeld 15 tot 20 euro) bereikt wordt.
Als vooraf reserveert kun je voor een plek in parkeergarage Antwerpen Centraal aanzienlijk voordeliger uit zijn. Voor een dagkaart betaal je dan slechts € 9,00. Voor een avondkaart (vanaf 18:00 uur tot uiterlijk 05:00 uur) betaal je dan maar € 5,00. Reserveren kan hier via Interparking.

Met de trein naar Antwerpen

De trein is een uitstekend middel om naar Antwerpen te reizen. Zowel vanuit Nederland als vanuit België zijn er een groot aantal treinverbindingen die je naar Antwerpen kunnen brengen. Houd er rekening mee dat voor hogesnelheidstreinen zoals de Thalys zitplaatreservering geldt. Het goedkoopste is dan meestal om vooraf via internet je kaartje te regelen. De Beneluxtreinen hebben wel vrijheid wat betreft waar je gaat zitten. Sinds april 2018 rijden deze treinen via Breda in plaats van Roosendaal, wat tot die tijd het belangrijkste station was om via te reizen als je naar Antwerpen wilde.

De goedkoopste combinatie van auto + trein is ‘het boemeltreintje’ tussen Roosendaal en Antwerpen-Centraal. Als je in grensplaats Essen opstapt kun je ten eerste gratis parkeren, daarnaast betaal je een aanzienlijk lagere prijs voor je treinkaartje dan wanneer je vanuit Roosendaal zou vertrekken. Internationale treinen arriveren op Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal. Het gros van de toeristen stapt op het prachtige station Antwerpen-Centraal uit. Het stationsgebouw is een prachtig staaltje van klassieke bouw gecombineerd met moderne architectuur. Vanuit dit station wandel je direct het centrum in via de Keyserlei. Je kunt er ook voor kiezen om van hieruit je weg te vervolgen met tram, metro, bus of taxi.
Je kunt je treintickets naar Antwerpen vooraf via internet kopen op NS International.

Met de bus naar Antwerpen

De bus is tegenwoordig een zeer goed alternatief voor de trein en de eigen auto. Met Flixbus kun je goedkoop en comfortabel vanuit verschillende steden in Nederland naar het hart van Antwerpen reizen. Je arriveert bij het station van Antwerpen.

Bekijk de busreizen van Flixbus naar Antwerpen

Reizen in Antwerpen

Antwerpen is compact genoeg om veel afstanden te voet te kunnen overbruggen. Wie echter grotere afstanden wil overbruggen die kan beter gebruik maken van het openbaar vervoer. Antwerpen heeft een goed netwerk van bus, tram en metro waarmee je veel plekken in de stad goedkoop en vrij snel kunt bereiken. De tram is in veel vervallen het handigste, de metro is op bepaalde routes de snelste manier om je te verplaatsen. Als je tijdens je verblijf in Antwerpen meerdere keren per dag met tram en/of bus reist dan kan het handig zijn om een dagpas, driedagenpas, vijfdagenpas of weekpas te kopen bij De Lijn. Indien je zo’n kaart vooraf koopt krijg je extra korting.

De leukste manier om Antwerpen te ontdekken is misschien wel per fiets. Pas wel op de voor fietsers soms levensgevaarlijke tramrails en de kinderkopjes die het een fietser redelijke onaangenaam kunnen maken. Antwerpen telt een aantal fietsverhuurders waarbij je een fiets kunt huren. Antwerpen kent ook haar eigen fietsenproject waarbij bewoners en bezoekers gebruik kunnen maken van fietsen die je bijna honderd fietsstations kunt halen en brengen. Het systeem werkt op basis van dag- week- en jaarpassen, waarbij je een vast bedrag betaalt en iedere keer een fiets voor maximaal 30 minuten gratis mag gebruiken. Overschrijding van het half uur kost je geld. Alle info over dit fietsenproject is te vinden op www.velo-antwerpen.be

Taxi’s zijn er volop te vinden in Antwerpen. Ze staan bij diverse taxistandplaatsen in de stad (o.a. Centraal Station, Groenplaats). Je kunt een taxi ook op straat aanhouden of een taxi bellen. Taxibedrijven in Antwerpen zijn o.a. Antwerp-Tax (00323 238 3838), Metropole Taxi (00323 233 2248) en DTM Taxi (00323 366 6666). Taxi’s werken gewoonlijk met een taximeter. De taxitarieven worden vastgesteld door het stadsbestuur van Antwerpen. Houd er rekening mee dat de binnenstad van Antwerpen sinds de zomer van 2012 een stuk meer autoluw gemaakt is. Een aantal wegen is autovrij gemaakt en andere wegen zijn beperkt te gebruiken (eenrichtingsverkeer en andere beperkingen). Dat kan ertoe leiden dat de taxichauffeur soms een langere route moet rijden om de bestemming te bereiken.

Overnachten in Antwerpen

Het maximale uit je verblijf in Antwerpen halen doe je door te overnachten. Op die manier hoef je geen rekening te houden met de vertrektijd van de laatste trein ‘s avonds of eventuele alcoholconsumpties als je nog terug zou moeten rijden. Antwerpen telt meer dan honderd hotels en bed-en-breakfasts. De meeste hotels zijn middenklasse hotels waarbij er een redelijk groot verschil is in de kwaliteit. Sommige hotels zijn smoezelige plekken waar je je hond nog niet zou laten slapen terwijl andere hotels wel geheel voldoen aan de verwachting van een uitstekende slaapplek voldoen. Het is raadzaam om bij de keuze van een hotel niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar ligging, voorzieningen en vooral ook naar ervaringen van andere gasten. Als meerdere reviews melden dat het gehorig is, dan is het aannemelijk dat dat inderdaad het geval is.
Op de website booking.com kun je een groot aantal accommodaties in Antwerpen zoeken en boeken. Op de kaartjes kun je zien waar de hotels liggen en de ervaringen van andere gasten laten je zien wat de sterke en zwakke punten van de hotels zijn.

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
5x niet te missen in Antwerpen

alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen
Antwerpen in één dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy